Дивото зове в Студен кладенец

Стада елени лопатари и сърни се разхождат на воля на южния бряг на язовир Студен кладенец в Източните Родопи. Дебнат ги вълци и лисици. Глигани, чакали и диви зайци се спотайват в гъстите храсти. Видри бродят из живописните заливчета, а разнообразната растителност е пълна с влечуги, насекоми и пеперуди. Гледките, които се разкриват, са повече от великолепни. Тук когато и да вдигнеш поглед нагоре, ще видиш черния щъркел да се рее в небето. Белоглавият лешояд също е чест посетител, който довършва работата докрай след вълка.

През септември едно от най-интересните преживявания е да гледаш сватбуването на елените. Мъжкарите влизат в жестоки битки за надмощие, а могъщият им рев оглася горските поляни. Най-забавното е, че в повечето случаи лопатар, който не участва в боевете, свършва работата. Но не е ли това животът и извън резервата?

Тук е идеалното място за фото сафари на елени лопатари, които за съжаление все още са обект на подборен отстрел. Шансът им е фотоловът да се увеличи толкова, че приходите от него да надвишат приходите от ловния туризъм, за да са мотив за опазването им.

3 thoughts on “Дивото зове в Студен кладенец

Add yours

  1. С който и да съм говорил за Родопите, всеки е удивен от красотите на тази планина. За съжаление до сега не съм има възможността да бъда там. Като гледам снимките в сайта си мисля, че колкото по-рано поправя тази грешка толкова по-добре. Чудя се, по кое време е най-подходящо?

    1. Може да звучи изтъркано, но ще кажа, че Родопите са красиви по всяко време на годината. Разбира се любим сезон на природолюбителите е пролетта – тогава всичко се събужда за нов живот и чудесата в планината се случват навсякъде. Но пък есента също не е за изпускане – тогава, когато огнените багри са нашарили дърветата и планината прилича на ръчно тъканите цветни авренски чорапи.
      Лятото е най-хубаво край водните басейни, а зимата е запазена за разходки в снежната гора и за чаша червено вино край камината.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑