Това е блогът на Габи Тур за приключения в Родопите

Преживявания, пътеписи и новини от Родопите Актуални теми за развитие на туризма в България

Близка среща с пепелянка в Източните Родопи

„И тъкмо да седна на камъка,  гледам – една пепелянка се разположила удобно и се припича на слънце“ – разказва водачът ни Христо за еднодневния тур из живописната Момина скала край Маджарово. Общо три змии са видени в защитената местност – два смока-мишкари и една пепелянка. „Туристите страшно се изкефиха като им разказах легендата за английското име на смока мишкар“. На английски името му е Ескулапска змия (Aesculapian Snake), а в древногръцката митология Ескулап (Асклепий) бил известен бог лечител, който лекувал с билки и змийска отрова. Винаги е носел жезъл с обвита около него змия, което по-късно се е превърнало в символ на медицината (със сигурност сте го виждали – чаша, около която се  е обвила змия). Ето тази змия е смокът мишкар. Този елегантен гризачояд е добър в катеренето по дървета и храсти,  дори по вертикални стени и е шампион в скачането от дърво на дърво.

Пепелянката в България (Vipera ammodytes) е отровна и има рогче. На цвят е пепелява и затова името й е пепелянка. Среща се по скали, поляни и сред храсти. В случая тази приятелка се  била изтегнала на камък насред полянка в източнородопската гора. В горещи дни влиза и във водата. Страхът от ухапване не трябва да е водещ  когато видите пепелянка, защото тя няма да тръгне да ви хапе, ако не я закачате. Няма и да бяга, разчитайки, че няма да я забележите заради маскировъчната й окраска. В България змиите не са агресивни и се плашат от хора.

По богатство на своята змийска фауна България се нарежда на едно от първите места в Европа със 17 открити вида (в Румъния например се срещат 10 вида змии, в Полша – 4 вида, а в Швеция само 3). Заедно с наличието на останалите видове влечуги, България е сред предпочитаните дестинации на европейските екотуристи за наблюдение и фототурове на херпетофауна.

Photo: Jeroen Speybroeck

Източник: Габи Тур

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Информация

This entry was posted on 15/05/2012 by in Влечуги, Приключения and tagged , , , .

Навигация

%d bloggers like this: