Покоряване на връх Вейката

„Такъв връх не е за всеки – покоряване на връх Вейката през юни“

Сигурно сте чели стихотворението на Камелия Кондова  „Родопи – такава планина не е за всеки“. Позволявам си да перифразирам за връх Вейката и да кажа „такъв връх не е за всеки“. И ако за Източните Родопи се говори, че били с нежни и меки форми, това не важи за защитена местност Гюмюрджински снежник, която е най-голямата и изцяло планинска защитена територия в Източните Родопи. Връх Вейката е най-високият връх в Гюмюрджински снежник – 1463 м и най-южната точка на България. През юни месец тази част на планината е приказна – зелени букови и дъбови гори, а под тях – килим от листа. И поляни с цветя, родопски крем и най-ароматната мащерка.

Покоряването на връх Вейката започна от бившата застава след село Горно Къпиново – по черен сенчест път. Изкачването не е лесно – след черния път се тръгва по стръмна пътека, виеща през гората и на открито, било след било, и така до Вейката. Вятърът също не е за пренебрегване – щеше да ни отвее горе. Вероятно затова върхът е кръстен Вейката. Отгоре планината ви се разстила като на човешка длан – на юг се редят гори, езерото Вистонида при Порто Лагос, пясъчната лагуна, Егейско море и възвишенията на остров Тасос в Гърция. Гледката е неописуема.

От представителите на дивия свят срещнахме няколко влечуги, цветя и много пеперуди. Както си вървяхме по сенчестия черен път към хижа Хвойнова поляна и изведнъж гледаме пряко на пътя се изпънал един смок мишкар. Добре, че колегата успя да извади навреме апарата и да направи чудесна фотосесия. По пътя има много коприва и жълт кантарион. После, по време на една от почивките, току до крака ми мина огромен зелен гущер (Lacerta Viridis). А горе, при върха, родопският крем (Lilium rhodopaeum) беше вече цъфнал (даже и прецъфтял). В Източните Родопи това прекрасно растение, родопски ендемит с големи жълти цветове, се среща само в Гюмюрджински снежник.

Изкачването ни отне общо 5 часа, а слизането – 3. Няколко неща със сигурност не трябва да се забравят – шапка, слънцезащитен крем, резервна тениска и фотоапарат. И внимавайте с пастирските кучета, които могат да бъдат опасни.

И вместо заключение ще цитирам пак от любимите стихове за Родопа планина:

По-мъдра е от мен, и по-зелена.

Протягам се и ставам на пътека –

да минат по-невежите от мене

2 thoughts on “Покоряване на връх Вейката

Add yours

  1. Наистина да отидеш на Гюмюрджинския снежник юни месец не е лесно, но пък най – пълно се разкриват красотите му.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: