Прохлада, щъркели и пъстърва в Мъдрец

Снимка: Михаела Кирчева

В началото на август ми беше на гости моят приятел Антон Митов – журналист, блогър, copy-writer и „нихилист“, както той сам се определи. Къде да го заведа, какво да му покажа… В тая жега, стиснала здраво Кърджали, а сградите още малко да задимят от прегряване, трябваше спешно да намерим прохладно и спокойно местенце. И така се отправихме към село Мъдрец. Взехме и малката ми дъщеря Мая да си играят с Нур – дъщерята на Севда и Фети, които държат микроязовирчето до село Мъдрец.

Снимка: Михаела Кирчева

   Едно от нещата, които най-харесвам в любимите ми Източни Родопи, е, че можеш да откриеш приключението навсякъде и във всичко. Да отидеш в едно обикновено селце и да срещнеш гостоприемните местни хора, да поговориш и да се посмееш с тях – това е страхотно преживяване. Красивата ни природа и всякакви водни завъртулки – поточета, вирчета, рекички, язовири – ни срещат с интересни птици, влечуги, риби – само трябва да се огледаме.

Снимка: Михаела Кирчева

   Та пристигаме ние на язовирчето и сядаме да изпием по едно турско кафе на дървената беседка, която наполовина е надвесена над водата. Севда не пита дали искаме захар – турското кафе се пие със захар и толкова. Иначе не е същото. Условията за риболов и къмпиране на палатки са повече от чудесни и мислено си обещавам, че някой уикенд ще дойда с децата.

Снимка: Михаела Кирчева

   По пътя до язовирчето си мисля, че трябва да се намери начин да се пооправи пътя, който на места е доста изровен. Но пък приключението напълно си заслужава – наслаждавахме се на спокойствието на водата и песента на птиците, а децата играха на хамака и тичаха в прохладната сянка. На връщане минавахме през една поляна с люцерна и какво да видим – пълно с щъркели, разхождащи се из люцерната. Страхотно беше – снимахме ги в люцерната и в полет.

Севда и Фети държат и ресторанта в Мъдрец и предлагат най-вкусната пъстърва на керемида в целите Родопи. Не минава пътуване до Перперикон или Маджарово, без да се отбием там и да похапнем сладко. Шопската салата е със зеленчуци от собствената им градина. А в горещото време какво по-хубаво от ледена ментичка и домашни екозеленчуци?

Снимка: Михаела Кирчева

И накрая, за да не забравяме, че сме част от природата, един скакалец скокна до нас на масата и ни наблюдаваше как хапваме през цялото време.

Снимка: Михаела Кирчева

One thought on “Прохлада, щъркели и пъстърва в Мъдрец

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: