Зелен център, с.Аврен, Източни Родопи

От 2013г в село Аврен, община Крумовград, заработи база с условия за настаняване и екотуризъм. Базата се помещава в бивша обществена сграда, има капацитет от 30 легла, общи санитарни помещения, зала за хранене (столова), зала за лекции и обучения, голям ограден двор с паркинг. 

Базата е изградена по проект за трансгранично сътрудничество „Зелен център – природата за нас и ние за природата“ на община Крумовград в сътрудничество със съседната община Ариана в Гърция. Екипът на Габи Тур, в ролята на подизпълнител, успешно проведе три практически обучения за български и гръцки деца от двете страни на границата. Млади хора, лектори, готвачи, консултанти – за няколко седмици граничното Родопско село живна, напълни се със смях и вдъхна надежда на местните, че този екоцентър може да съживи целия район.

Обученията по проекта включваха подготовка и изработване на рекламни и образователни материали, теоретични модули и практически семинари, приключения и ориентиране сред природата, работа с туристически карти и компас и провеждане на игри за отборен дух сред участниците.

В центъра се предлагат велосипеди и каски под наем, изхранване по заявка, възможности за провеждане на учебни занятия, обмяна на опит, творчески работилници и др. Районът е благодатен за всякакви дейности, свързани с природа, история, земеделие, творчество, спорт и мн.др.

След откриването на центъра през 2013 год., през есента на 2015 год. организирахме и първото зелено училище в Аврен. Посрещнато с много усмивки и желание за общуване между местните хора и децата, които са им на гости.

За няколко дни направихме два пешеходни маршрута и един ден с велосипеди, отидохме пеш до границата с Гърция, играхме край лагерния огън, готвихме и се запознавахме с културното наследство на тази част на Родопите.

Ако и вие искате да се запознаете с този далечен, но много красив край на Източните Родопи, може да се информирате за базата на центъра на този сайт: http://www.greencenter-avren.eu/

Или да се свържете с нас за информация за предстоящи приключенски програми в района на Крумовград, където се намира и село Аврен в Източните Родопи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: