178 белоглави съкровища

Чудесни новини от света на птиците в Източните Родопи – 178 белоглави лешояда – най-много на брой от 2005 г досега. Това е единадесето поред преброяване на колонията нощуващи лешояди по долината на река Арда, което се организира ежегодно от Българско дружество за защита на птиците в сътрудничество с други природозащитни организации и доброволци от цяла България.

Белоглави лешояди в Маджарово
Белоглави лешояди, заснети от укритие в Маджарово

Резултатите в България показват стабилност и растеж на популацията, което е вълнуващо от гледна точка на местните туристически предприемачи, развиващи екотуризъм в Източните Родопи. Екотуризмът в този район се основава най-вече на наблюдението на лешояди и изобщо на грабливи птици, включително скален орел, морски орел, орел змияр, мишелов и др. Освен това интерес у чуждестранните природолюбители предизвикват и влечугите като змиегущерът и жълтокоремникът, сухоземната костенурка, както и турската боа и змията червейница.

Всяко организирано пътуване в районите около язовир Студен кладенец и Маджарово е с огромен потенциал за наблюдение на тези редки видове.

Съчетанието на богатото биоразнообразие с прекрасните мозаечни пейзажи в Източните Родопи създават неповторима атмосфера и привличат стотици екотуристи ежегодно в този южен район на България.

Белоглав и египетски лешояд
Белоглав и египетски лешояд
гарван и египетски лешояди
Грабливи птици се борят за храна в Източните Родопи

Ако си открил нещо полезно за себе си в тази статия, абонирай се (горе вдясно), за да получаваш най-новите статии директно в твоя имейл (1 статия месечно).
Или сподели какво мислиш в коментар по-долу. Всяко мнение е важно за нас. Благодарим!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: