Туризъм – професия или просто пътуване

Поводът за тази статия е една публикация във фейсбук профила на ДЧ, която харесвам и чиито истории следя с интерес. Един от последните й постове обаче гласеше (накратко): „Организирам група от 8 до 11 човека за еди-къде си. Цена: Х евро, която включва транспорт, нощувки, водач и застраховка. Организирам го аз, не е през агенция.“

За обикновения потребител, непрофесионалист в сферата на туризма, това е просто покана за съвместно пътуване. Но всъщност е покана за участие в нелегитимно пътуване с обща цена, което ДЧ няма право да предлага, тъй като първо: не е фирма и второ: не е лицензиран туроператор.

Знам, че редовият читател няма да се съгласи веднага с мен, затова реших да напиша няколко реда по тази тема.

Туризъм - професия или просто пътуване

Туризмът е наука.

И още: Туризмът е професия.

Наука е, защото изучава икономическите параметри на природните, културни и изобщо всички ресурси с потенциал за туризъм в глобален, регионален и локален мащаб.

И е професия, защото, за да придобиете право да работите професионално в тази сфера, трябва да сте завършили специалност „Туризъм“. (Така е правилно, а дали навсякъде в България се спазва, това е друга тема.) Различните университети я предлагат под различни форми и наименование и обикновено е част от катедра „Икономика“. Дипломиралите се в тази специалност са икономисти, получаващи правото да работят на всички нива в туристическия бизнес. И тъй като говорим за организирано пътуване, значи става въпрос за туроператорска дейност.

Туризъм - професия или просто пътуване

Много от вас свързват името „туроператор“ с големите компании, бълващи пакети и чартъри от тук до Африка и обратно. Примерно. Туроператор обаче е всяка туристическа агенция, която създава свои собствени пътувания (най-общо казано). Тя може да е малка и специализирана (каквато е нашата), но е задължена да притежава туроператорски лиценз.

И тук стигаме до същността – за да предлагате организация на пътуване под каквато и да е форма, трябва да имате легитимно разрешение от държавата. В България това разрешение се нарича туроператорски лиценз. И този лиценз струва една и съща сума, независимо дали сте малка агенция или голяма компания. Плаща се предварително и едва, когато получите удостоверение за туроператорска дейност, тогава имате право да организирате пътувания.

Туризъм - професия или просто пътуване

Да се върнем на публикацията, от която тръгна всичко. Позволих си в коментар да посъветвам ДЧ да свали или промени съдържанието й, тъй като в този й вид може да й навлече неприятности. Съвсем добронамерено обясних защо не е права. С чиста съвест мога да кажа, че го направих с цел да я информирам и предпазя. Може би се досещате каква вълна от недоволство отприщи моят коментар от страна на нейните последователи. Някои смешни, други жалки, трети обидни. Една единствена жена, изучаваща същата специалност, се осмели да напише, че съм права. Никой от останалите дори за миг не размисли върху думите ми.

Все пак написаното от мен явно е подтикнало авторката да прочете повече по въпроса, може би и някой друг я е посъветвал да не ходи по този тънък лед, тъй като тя първо промени текста на публикацията и на следващия ден я изтри.

Туризъм - професия или просто пътуване
„Организирам пътуване с приятели“ не е равнозначно на „Организирам пътуване за група“.

Когато се организирате с приятели, винаги един е водеща фигура и той проверява хотели, прави резервации, евентуално договаря меню за вечеря, ако ще се черпите за повод и т.н. За тази цел обаче си правите частна група във фейсбук или частен чат в месинджъра и там обсъждате всички подробности. По този начин ние се организираме за Нова година, за годишните ни срещи с випуска, за женските партита и т.н.

Когато обаче създадете публикация, която по същество е обява-покана за организирана екскурзия, тогава тръгвате по тънкия лед. Ако обявите и пакетна цена с включени транспорт, нощувки и още N на брой услуги, направо сте загазили. В България има няколко професионални обединения на туристически бизнеси и едно от тях е Асоциацията на туристическите агенции (БАТА). Съществуват още АБТТА, БААТ, Национален борд по туризъм и т.н. Много бързо някой ще я види и ще подаде сигнал до Комисия за защита на потребителите и до Икономическа полиция. 

Туризъм - професия или просто пътуване
Направих ремонт вкъщи – майстор съм

Да си позволиш да организираш професионално пътуване за други хора, без да имаш необходимия лиценз за това, е все едно да си сглобиш дървено шкафче от палети вкъщи и да се обявиш за дърводелец. Или да си ремонтираш покрива и да се обявиш за майстор. Или ако си печеш хляб вкъщи, да обявиш, че си хлебар и ще правиш хляба на цялата улица ей така – от вкъщи. За още примери може и сами да се досетите.

Туризъм - професия или просто пътуване
Пътят към ада е постлан с добри намерения

И в заключение ще споделя, че в последните години в България се получава така, че да си честен и добронамерен е лошо. Или поне аз се сблъсквам с няколко подобни случая, в които искам нещата просто да се случват по правилния и законен начин. И това ме прави аутсайдер на фона на масовия българин, на който му е по-изгодно да не спазва правилата. Такъв човек няма как да повярва, че някой друг е наистина загрижен и иска да помогне. Надявам се читателите на този блог да са от групата на аутсайдерите и с общи усилия да увеличим този вид хора в България.

Туризъм - професия или просто пътуване
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: