Становище на един малък туроператор от Източните Родопи

Относно: Проект на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за туризма (ЗТ), публикуван за обсъждане на страницата на Министерство на туризма (МТ):
Уважаема, г-жо Министър,
Уважаема, г-жо Петрова,
По повод публикувания проект на ЗИД на ЗТ и в качеството ми на пряко засегнат от последствията на така формулираните мерки, изпращам следните препоръки:
Препоръка 1. Най-настоятелно препоръчвам изцяло да отпадне Параграф 103 и формулирания в него чл.207а, който по същество напълно забранява свободното палаткуване и къмпингуване сред природата на България.
Мотив 1.1. Един от основните белези на приключенския туризъм е именно възможността за цялостно потапяне сред природата, включително храненето и нощуването. Един от най-притегателните белези на българския приключенски туризъм за чуждестранния посетител е именно възможността да спи на палатка или в каравана сред дивата и неопитомена природа. Съществуването на чл.207а в така предложения от вас вид ще доведе до отлив на този вид туристи и пряко ще засегне дейността на малките туроператори, развиващи приключенски туризъм в България, съответно ще намали техните приходи и в крайна сметка ще се отрази негативно върху брутния вътрешен продукт.
Препоръка 2. От Параграф 97 да се премахне текста: „3. за недопускане къмпингуване с палатка, каравана или кемпер извън обектите по чл. 128, т. 1, б. „л”;
Мотив 2.1. Общинските администрации нямат нито ресурсен, нито експертен капацитет, с които да упражнят адекватен контрол на тази дейност. Не си представям, че общински служител, в извънработно време, ще тръгне да обикаля планината, за да наложи глоба на палаткуващи туристи.
Препоръка 3. В ЗИД на ЗТ ясно да се дефинира що е то “къмпингуване”, както и да се разграничат туристическите от всички останали терени, включително тези, които са частна собственост.
Мотив 3.1. В България съществуват стотици хора, които притежават ваканционни имоти с каравана, в които летуват самите те или техни приятели. Тази дейност не е туристическа по смисъла на ЗТ, тъй като за осъществяването й не се заплаща и в този смисъл не може да се третира като туристическа услуга. В тези случаи и спрямо тези хора ЗИД на ЗТ се явява рестриктивен и ограничаващ собственото им право да се разпореждат в частния си имот, тъй като не прави разграничение между имот, в който се къмпингува за лични нужди и имот, в който това се извършва с цел бизнес.
Препоръка 4. Министерство на туризма да се обърне към експерти от Българска асоциация за алтернативен туризъм за преработване на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма.
Мотив 4.1. Никъде в ЗИД на ЗТ не се чете желание от страна на МТ за водене на политика за устойчиво развитие и сътрудничество с туристическия бизнес. Не ставаме свидетели на желание от страна на МТ за подпомагане на участниците в туризма в посока указване на правилния път за развитие и потребление на туристически продукти и ресурси, а напротив – усеща се духа на репресивно отношение на Министерство на туризма както спрямо обикновения турист, така и спрямо туристическия бизнес. Затова ние, преките участници в туризма в България, очакваме след указания от вас срок, да предприемете адекватни мерки и да се съобразите с интересите на малкия бизнес, на приключенския турист и на обществото като цяло.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: