Работа от вкъщи, как хубава си ти!

Не всяка работа става да я вършиш от вкъщи. И вероятно не за всички хора е примамлива тази мисъл. За нашият малък бизнес, свързан с туризъм и гостоприемство, това се оказа мисия възможна, удовлетворяваща и дори печеливша. Организираме приключенски пътувания с колело, каяк и пеша, ски обучения през зимата, посрещаме гости в малка и симпатична къща за гости и провеждаме детски лагери в обособена за целта къмпинг зона. Всичко това се управлява изцяло онлайн и от двама човека – мен и Васко. За фактическото изпълнение на програмите, разбира се, разчитаме на екипа си от планински и еко водачи, екскурзоводи и спортни инструктори.

Гледка Гняздово
Гледка от прозореца ми в Гняздово

Съвсем малко история:

Стартирахме фирмата през 2005, сменихме един офис и няколко служители през годините, участвахме в множество проекти и изложения и сформирахме добър екип за подготовка и провеждане на приключенски програми. И в един дъждовен есенен ден на 2014, размишлявайки върху предстоящия зимен сезон, си дадох сметка, че:

  • 80% от хората (водачи, екскурзоводи, транспортни и рентакар фирми и прочее), с които движим тази фирма, са от други градове
  • 80% от клиентите, които обслужваме, са от други градове и други държави
  • 90% от клиентите ни в Кърджали, където ни беше офисът, не стъпват в него, а се обаждат по телефона или ние ходим на място да се договаряме с тях.

И че имаме досадният ангажимент да поддържаме едно помещение, с всичките му разходи и отговорности, за да обслужваме оставащия нищожен процент клиенти. Но най-вече, за да поддържаме теорията, че всяка просперираща фирма трябвало да има офис. За туристическа фирма като нашата тази теория имаше смисъл преди 10-15 години. След 2010 г обаче, технологиите започнаха да напредват с бясна скорост, фейсбук се наложи като масово средство за разпространение на информация и интернет се превърна в новата бизнес сграда, където е наистина фатално да нямаш офис.

Гняздово
Мястото ми до прозореца в Гняздово

Всичко това осмислих буквално за една нощ, почти не спах и на сутринта разпратих съобщения до офис сътрудниците си, до приятели и партньори, че даже и публикувах съобщение във фейсбук, че разпродавам всичко и местя офиса онлайн.

Закуска
Закуска сутрин в къщата ни в Гняздово

Да ви кажа – това беше едно от най-добрите решения в живота и професионалния ми път. Да се освободя от всичките тези ангажименти, свързани с „ходенето на работа“, беше прекрасно усещане. Първите две години си работех от апартамента в Кърджали, след което подхванахме къщата за гости в село Гняздово и от 2017г „избягахме“ на село. Сега работя оттам. Събуждам се със слънцето, пия кафе с врабчетата и лястовичките и сядам на бюрото си, което е точно до прозореца с гледка към язовир Студен кладенец. Всичко пиша, творя, планирам и организирам от това място до прозореца. Но също и от плажа, както и в планината, или докато си отмарям следобеда в палатката – където и да съм, винаги мога да реагирам и да свърша нещо полезно за бизнеса.

Живот на път
Бусът – спалня и подвижен офис, натоварен с багаж и лодка – остров Гьокчеада, Турция

А ние с Васко не стоим на едно място – влече ни животът навън и на път, обикаляме с бус из разни диви места, носим си къмпинг оборудване и обичаме да спим на плажа. Само обхват и мобилен интернет да имам – за достъп до виртуалния си офис – и всичко е наред. Можем да сме навсякъде.

палатка
В палатката – язовир Голям Беглик

А самите пътувания са вдъхновение за нови програми и интересни статии за блога.

Гьокчеада
Снек бара до плажа Кефалос, остров Гьокчеада

Технологиите ми позволяват да съхранявам дигитални документи, да записвам и планирам всичко през онлайн календара, да получавам и потвърждавам резервации онлайн, да отговарям на имейли и съобщения, да рекламирам, да се разплащам и още куп неща, които съпътстват туристическия бизнес.

Триград
Работен следобед в Триград

Без физически офис започнах да отделям време и за консултантска дейност, за повече пътувания и посещения на по-смислени изложения. Разпределям задачите си по-добре и успявам да съвместя различни ангажименти в един работен процес. И ми е изключително интересно, предизвикателно и забавно. Имам разнообразно ежедневие и комуникирам с интелигентни хора и чудесни партньори.

Гьокчеада Турция
Едно от пътуванията ни до остров Гьокчеада в Турция

Бих пожелала на всеки, който си мечтае за дистанционна работа и естеството на работата му го позволява, да не чака, а да действа. Но и да има предвид, че за да е успешна работата от вкъщи, трябва да сте безкомпромисно организирани и точни. Самото съществуване на физическият офис ви дисциплинира – да отворите сутрин, да спазвате работното време, да поддържате ред и т.н. Виртуалният офис няма такава задължаваща функция, затова е нужна отлична самодисциплина и самоконтрол. Трябва да умеете сами да си поставяте цели и да сте настроени за работа навсякъде и по всяко време. Във виртуалния офис няма място за отпускане – там сте винаги на линия. Затова обичам да казвам, че човек е добре да прави нещата, когато им дойде времето, когато се усети, че е готов и когато житейският път му го подскаже. А като дойде, знаете какво да правите – действайте.

маджарово
Това е „легендата“ – легендарният бус на Васко, с който той не се разделя при никакви обстоятелства

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: