Наблюдение на птици през зрителна тръба

Започваме новия екотуристически сезон в Източните Родопи и язовир Студен кладенец с чисто нова зрителна тръба Opticron ES 80 GA ED/45 v4. В комплект със статив и укритие за наблюдение на пойни птици, получаваме печеливша комбинация за качествено преживяване на любителите на дивата природа и фотография.

Първи тест направихме в района на село Гняздово на язовир Студен кладенец с наблюдения на гълъби, сврачки и врабчета в самото село (чуден близък фокус) и малка група кошути на билото на отсрещния залив (между Гняздово и острова). Удивихме се на кристалното изображение със съвсем натурални цветове. Денят беше мъглив с кратки слънчеви проблясъци и не даде много възможности да пробваме оптималното увеличение от 45х. Но хубавото светло изображение на кошутите на билото остреща, ни дава увереност, че при максимално увеличение могат ясно да се наблюдават елени и на отсрещния бряг, на откритите поляни в еленовото стопанство.

Екотуризъм

Оптикронът е олекотен, с гумирано покритие и две джаджи за фокус – за стандартно и за фино фокусиране на образа. Това помага особено при облачни и мъгливи условия като днешните. Параметрите на тръбата предоставят добро широкоъгълно изображение, без вибрации на дълги разстояния, което ще позволи на еко водачите да ви покажат отблизо интересните видове птици в Родопите, включително птици в полет и някои водолюбиви пернати. Въртящият се статив позволява да сте прави или седнали.

Зрителна тръба

И освен за наблюдения, този модел Оптикрон, е добър вариант за фотографите, които ни посещават в Източните Родопи. Благодарение на адапторите за фотокамери и телефони, ще можете да използвате увеличението на тръбата за снимки. Липсата почти изцяло на аберации, дори и при най-високо увеличение, заедно с превъзходна разделителна способност и цветен контраст, ще дадат перфектни резултати на изображението. В България Оптикрон имат официален представител и ще го откриете на https://opticron.bg/. Оттам е закупена и тази зрителна тръба.

Това професионално оборудване е дарение от фондация „По-диви Родопи“ по проект LIFE Vultures за опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите, за което изключително им благодарим. Подобна подкрепа на малки бизнеси, ориентирани към природата и местните общности, като Габи Тур – Приключения сред природата, има ключово значение за подобряване на услугите за екотуризъм в района. Малки стъпки – големи резултати.

LifeVultures

В програми за наблюдение на дивата природа може да се включите ТУК

Или посетете къща за почивка, природа и приятели – Бягство при езерото, на брега на язовир Студен кладенец

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: