Езерото Комо – различният поглед – част 2

И така в част 1 ви разказах за първите три дни от нашето пътуване до езерото Комо в Северна Италия.

В нощта на третия срещу четвъртия ден ме заболя коремът. Едва изкарах до сутринта и на Васко казах да ме кара в спешното отделение на Комо. От три болници в Google directions, избрах болница Валдуче и право там. В Италия не всички говорят английски и от десетина чакащи в салона един едва успя да ми обясни, че трябва да натисна звънеца, да ми запишат оплакванията и името и после да изчакам да ме извикат. Доста почаках, даже и поспах, поплаках от страх да не се окаже нещо по-сериозно и добре че Васко беше през цялото време до мен.

Болница Валдуче в Комо
Болница Валдуче в Комо

Опитвайки се да бъда кратка – по някое време следобед ме вкараха вътре, легнах на едно легло, прегледа ме един доктор – не давам да ми пипне корема – боли. Докторът от спешното вика доктор от хирургия, който също иска да ми натиска корема – не давам, пак боли. И двамата говорят сносен английски и ми обясняват, че трябва да прекарам нощта в спешното под наблюдение, на сутринта да ме видят на ехограф и едва тогава да решат какво да ме правят. Междувременно ми пускат кръвни изследвания и система.

Минава тази нощ – няма да я описвам, искам да я забравя. В просъница (добре, че системите ме успиват), като в някакъв далечен филм, се чува напевна италианска реч „че ве диамо, парлиамо, чинкуе ченто“. Интересно ми беше да разбера, че в Италия 50% от медицинските сестри са млади мъже. На сутринта един такъв медицински брат, усмихнат, внимателен, ме взима и ме води с инвалидна количка по лабиринт от асансьори и коридори до кабинета с ехографа. Диагнозата е „остър апендицит“. Веднага ме качват в отделението по хирургия, настаняват ме в стая – събличане, тоалет, три пъти минават с различни документи да ме разпитват – алергии имам ли, хронични заболявания, какви операции са ми правени, пия ли лекарства, взимам ли наркотици и т.н. Всичко ми се обяснява на английски – къде развален, къде добър – разбираме се. Подписвам поне 10 декларации и след няма и час – в операционната. Едва успях да пиша съобщение на Васко, че влизам в операция.

Комо - гледка от болницата
Гледка от прозореца – извинявам се за лошото качество

И така на петия ден (понеделник) от престоя ми на езерото Комо ме оперираха от апендицит, който е бил толкова възпален, че имах дренаж, за да изтича насъбраната гной в корема ми. Гадост. Операцията беше безкръвна – по метода лапароскопия. Изписаха ме чак на деветия ден (ако броим и деня в спешното). Големите ми надежди да ме изпишат в петък умряха, след визитацията на доктора, когото си бях нарекла „сърдитото старче“. Само ми пипна корема и ме отряза с кратко „No“. Този доктор, Рафаеле Белоти, заедно с директора на болницата д-р Алберто Ванели, ме оперираха и ми бяха лекуващи лекари. Д-р Белоти не знае английски, не се усмихва и в първите три дни след операцията ме преглеждаше само с поглед, без да ме докосва. Обяснява ми съсредоточено състоянието ми на италиански, след което сестрите ми превеждат основното. Уникален доктор, от старата генерация – няма да го забравя. Уикенда го излежах и в понеделник сутрин ме уведомиха с усмивка, че на следващия ден – вторник ме изписват.

Болница в Комо
На Васко любимото място – зеленият фотьойл

И понеже във всяко нещо, което ни се случва в този свят, трябва да търсим добрата страна – в това мое преживяване добрата страна беше, че ми се случи да ме оперират в Северна Италия. Да, не успях да се кача на Монте Сан Примо и на фуникуляра до Брунате, но ще го направя следващия път. Тези 9 дни в болница Валдуче бяха истинско приключение. С моя скромен опит (дано си остане такъв) с общо три болници в Пловдив и Кърджали ми е трудно да нарека Валдуче болница – по-скоро ми прилича на лечебен санаториум. Атмосферата, създавана от лекуващи и лекувани, не е трагично-драматична, както е в болниците, в които съм лежала в България. Целият медицински персонал – от висшестоящите лекари до санитарите в тоалетните са усмихнати. Вероятно всички си имат своите проблеми, но аз не видях начумерена физиономия. Никога никой за нищо не ми се сопна, не ми се скара и не ми повиши тон. Всички са толкова любезни и усмихнати, че няма как и аз да не съм, както и няма как да не се чувствам в сигурни ръце при такава обстановка.

Болница Валдуче Комо
Леглото ми – току що оправено след сутрешния тоалет

В спешното постъпих в неделя, в понеделник ме оперираха, а в сряда сутрин при мен дойде една жена от администрацията, за да ми поиска европейската осигурителна карта. Същата година не намерих време за нея и съответно нямах такава. Бяхме си направили застраховки с 5 хиляди евро покритие. Смешна сума за европейските стандарти – да знаете. Ние вече го знаем. Жената ме попита осигурена ли съм – да, осигурена съм. Обясни ми спокойно, че моята застраховка няма да покрие разходите за операцията и че те всъщност не работят със застраховки, а по здравна каса. И че й трябва доказателство, че съм осигурена и всичко ще е наред. Показа ми един документ (сертификат), издаден на името на техен пациент – такъв документ трябва да ти издадат от вашата здравна каса – това каза. И така, обаждам се на брат ми, обяснявам му. Той отива в здравната каса, с малко разправии и копие на личната ми карта успява да вземе документа същия ден и следобеда да ми го изпрати на имейла. На следващия ден сутринта жената ме посети с новината, че е получила, каквото трябва, пожела ми успешно оздравяване и това беше.

Затова, да знаете – когато пътувате в Европа, застраховката да е с покритие най-малко 15 000 евро. Когато пътувате извън Европа – най-малко 25 000 евро. И при пътуване в Европа, ако нямате човек, който да може да ви свърши работата, която свърши моя брат със здравната каса, си носете европейска здравна карта. Или преди пътуването, минете през касата и си го вземете този сертификат – издават го в рамките на ден и важи 1 месец. Но ви спестява доста главоболия и ви осигурява безплатно лечение навсякъде в Европа. Според европейското законодателство, нашата здравна каса е задължена да покрива тези разходи в размера и според условията, които са установени в държавата, в която са ви оперирали.

Католически кръст
Кръстът в моята стая

Прочетете повече ТУК.

Някои факти:

  • Чаршафите ми са с качеството на тези в четиризвезден хотел и се сменят всеки ден.
  • В първите два дни мила и усмихната санитарка ме води до банята, дава ми кърпа и специална гъбичка, напоена със сапун, за да се измия. В следващите се справям сама.
  • Всички бани и тоалетни са с денонощна топла вода и биде.
  • Не платихме дори цент – избор на екип, леглоден, храноден, консумативи – в Италия нищо от това не се плаща.
  • Визитациите са позволени по всяко време – Васко идваше всеки ден около 11:00ч сутринта и после пак към 16:00ч следобед. При болния може да се остава колкото си искаш, само се излиза от стаята, когато в нея влезе медицинско лице и като приключи с процедурите, пак влизаш.
  • Болницата има вътрешен озеленен двор, до който Васко, от третия ден нататък, ме води всеки следобед за разходка.
  • По стените в коридора на отделението има окачени детски рисунки.
  • Във всяка стая е окачен кръст и всяка вечер по коридора минава падре и чете молитва „Аве Мария, пиена ди грация, сеньора Конте“ и т.н. Само това запомних.
  • Добре, че си носех книга – цялата я прочетох, а неограниченият ми мобилен интернет ми позволи да гледам филми и предавания онлайн. Това много ми помогна, особено в последните дни, когато вече наистина се чувствах по-добре и никак не ме свърташе на едно място.

Няколко думи за храната:

Диета в Комо
Болнична диета в Комо

На третия ден след операцията вече ми дават на ям. Предния ден идва една жена с таблет в ръка и ми обяснява на английски, че трябва да си избера меню за следващия ден. Избирам между няколко вида меко сирене или шунка, супа, основно и десерт. Храната е съобразена с вида диета, която си има номер и срещу името на всеки пациент стои номера на неговата диета. И така постепенно ме захраниха с картофено пюре, моркови, супички, шунка, сирене, печени ябълки и конфитюр. И чай колкото си искам – имах си любим медицински брат, който още щом дойдеше на смяна и ми носеше чай.

Езерото Комо
Източник: airbnb.com

И само още едно сравнение, че не издържам – Комо е административен център на провинция Комо и има близо 85 хил.жители. Столица е на едноименното езеро Комо и попада в граничната зона с Швейцария. Има три болници, от които съм имала късмета да попадна в най-добрата, а именно оспидале Валдуче (ако ви се наложи спешно лечение в Комо, горещо я препоръчвам). Висок стандарт на живот, скъпи стоки, нови автомобили, безупречна инфраструктура и модерни съоръжения – това са основните характеристики на Комо.

Кърджали язовир
Язовири Кърджали и Студен кладенец

Кърджали е административен център на област Кърджали. Столица е на две езера (язовири) – Кърджали и Студен кладенец. И също попада в граничната зона, но с Гърция. И тук свършваме с приликите. Кърджали има близо 44 хил.жители (а бяха 80 в началото на т.нар. демокрация) и една болница. Ако стандартът на живот в Комо е 10, в Кърджали е 3. Дупки по пътищата, елементарни стоки, скромни коли и тривиално мислене са основни характеристики на Кърджали според мен. А дали не можеше да е обратното?

И накрая ще завърша с това, че Васко посети всичко и преизпълни планираната ни програма, макар и без мен – аз съпреживявах панорами и картини през неговите разкази, снимки и видеа. Всъщност той изнесе по-голямата тежест от това наше приключение, докато аз си лежах в болницата. Неговата гледна точка ще разкажем в част 3.

Дано сме били полезни – споделете в коментар ако статията ви е харесала. Последвайте ни във Фейсбук и Инстаграм. Или ни елате на гости в къщата ни на язовир Студен кладенец, за да ви разкажем още интересни истории.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: