Пътят на султана в България

„Пътят на султана“ е европейски културен маршрут за пешеходен и велотуризъм. С дължина над 2500 км, той стартира във Виена и завършва в Истанбул, преминавайки през 8 държави – Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, България, Гърция и Турция.

Sultans trail Bulgaria
Западни Родопи

Личният мотив

Маршрутът е иницииран и създаден през 2008г от холандската фондация Sultan’s Trail, с частно финансиране и подкрепа от множество доброволци. Зад първоначалната идея стои председателят на фондацията – Седат Шакир – потомък на турско изселническо семейство, с родители, чиято младост преминава в малко село близо до Ардино в Източните Родопи, преди да бъдат изселени в Турция от комунистическия режим. Седат е роден в Турция, израстнал в Холандия и съхранил специална емоция за България в сърцето си, предадена му от неговите родители.

Пътят на султана
Пътеката между Средногорци и хижа Шадийца
Пътят на султана
Преход към Източни Родопи – село Оградна

Историческият повод

През 2008г той узрява за идеята да развие поклоннически маршрут, който да се превърне в път за обмен на култури и религии на хора от цял свят. За да стъпи на историческа основа, Седат избира четвъртия „свещен поход“ на султан Сюлейман I, който през май 1529г, си поставя великата цел да завладее Виена и оттам земите на Хабсбургите. Походът е неуспешен – Виена при цар Фердинанд остава непоклатима, но събитието се определя като един от най-внушителните опити на Османската династия за експанзия към Западна Европа.

Пътят на султана
Поход в Западни Родопи

Какъв по-добър начин да оживиш един исторически поход от това да го превърнеш в път на мира, по който да преминават туристи – любители на природа и култура, кухня и традиции. Походът на Сюлейман може да е бил завоевателен, но в днешно време походите по „Пътя на султана“ са на добронамерени и любознателни хора, голямата част от които наричат себе си „пилигрими“.

Султанската пътека
Пътеката над Чаирските езера в Западни Родопи

В наши дни

12 години след първоначалната идея, за всяка страна по „Пътя на султана“ отговаря по един координатор от Холандия – доброволец във фондацията. Всеки координатор работи с местен партньор от съответната държава. Ежегодно се организират пешеходни и велопреходи в държавите по маршрута, а официален календар на събитията се публикува в сайта ТУК.

хижа Шадийца
Гледка от хижа Шадийца

Габи Тур Приключения и Природа си партнира с фондация „Пътят на султана“ от пролетта на 2013г, когато Седат ни писа за първото организирано преминаване през България с цел трасиране и включване на места за настаняване по маршрута. Оттогава досега, повече от седем години, успяхме да създадем два лъча, които условно са наречени „планински маршрут“ и „равнинен маршрут“. Планинската пътека е представена тук: https://www.sultanstrail.net/en/section-5/.

Старт при хижа Шадийца
Старт на още един вълнуваш ден в Източни Родопи

Равнинният маршрут е все още в развитие, но най-общо преминава от София през Лозенска планина, Ихтиман, Момин проход, Пазарджик, Стамболийски, Пловдив, поречието на Марица и през Мезек влиза за кратко в Гърция и оттам към Одрин.

Кой следва стъпките на султана

Холандците са известни с любовта си към колоезденето и пешеходния туризъм. Не съм срещала холандец, чиято почивка да не включва пешеходен преход, вело приключение или поне разходка сред природата. Страната, унищожила своята природа, се е превърнала в пазар, изпращащ по цял свят туристи, жадни за живописен пейзаж и качествена храна. Именно такива са хората, които вървят по „Пътя на султана“. Словакия, Сърбия или България – която и страна да изберат, ги привлича разнообразният ландшафт, автентичната култура и самобитността на селата. И чиста природа, към която са изключително чувствителни.

Източни Родопи
Някъде дълбоко в Източни Родопи

Бъдещето

През 2020г фондация „Пътят на султана“ започна кампания за придобиване на статут на официален Европейски културен маршрут ( част от мрежата културни маршрути към Съвета на Европа: https://www.coe.int/en/web/cultural-routes ). За тази цел предстои организирането на мащабно велосъбитие в Сърбия и България, което се очаква да бъде подкрепено от две министерства, браншови организации и велоклубове.

С лодка в язовир Студен кладенец
Прекосяване на язовир Студен кладенец с лодка

В подкрепа на дейността си, фондацията издаде няколко пътеводителя и онлайн приложение, с чиито продажби се финансират част от дейностите за популяризиране и развитие на маршрута. Походите по „Пътя на султана“ в по-голямата си част преминават през нетрадиционни места, алтернативни дестинации и малки села. По този начин участниците подпомагат местната икономика, тъй като пазаруват в местните кръчми и малките магазини и спят във фамилни къщи за гости. И двете страни се забавляват и печелят един от друг – местните обогатяват ежедневието и мирогледа си и получават финансова подкрепа, гостите се насищат на родопска свобода и шарено безвремие.

Залез над Източни Родопи
Залез над Източни Родопи
Ако си открил нещо полезно за себе си в тази статия, абонирай се (горе вдясно), за да получаваш най-новите статии директно в твоя имейл (1 статия месечно). 
Или сподели какво мислиш в коментар по-долу. Всяко мнение е важно за нас. Благодарим!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: