От Дуранкулак до Иракли – природа и активности

В първата част на статията, посветена на Северното Черноморие, ви споделихме впечатленията си от инфраструктурата и местата за настаняване. Тук ще опиша природните богатства и активностите, на които се насладихме ние.

Дуранкулашко езеро – Крапец – Шабленска тузла

Чудно място за всички почитатели на блатната растителност и водолюбивите птици. Август не е най-добрият период за наблюдение на повечето видове, но напролет и наесен, по време на миграцията, тук трябва да е лудница в добрия смисъл на думата. В близост има археологически комплекс, който разгледахме. С кола се минават около 500м по черен път, има нещо като паркинг, информационна табела и беседка. Оттам по дървено мостче и стълби се качвате до комплекса – интересно е, макар и не добре социализирано, както повечето археологически обекти в страната. За атракция и интерпретация някаква да не говорим.

Археологически комплекс
Археологически комплекс „Дуранкулашко езеро“

Преди езерото (точно, където тръгва черният път за археологическия комплекс) е ресторант Кибела с прекрасна градина и езерце, а до главния път е центърът за птици на Бранта Турс – интересно място, в което ще получите ценна информация за видовото разнообразие на птици в района.

Дуранкулашко езеро
Археологически комплекс „Дуранкулашко езеро“

Доста тегели направихме между Дуранкулашкото езеро, Шабленската тузла и плажа Крапец – кеф ти вода, кеф ти плаж, тук спрем за следобедна дрямка, там разпънем масичка за обяд – усещането е за свобода и безвремие. Може би, защото е изключително просторно – на километри са се ширнали едни полета с царевица и пшеница, пътят прав и без денивелации, с бинокъл от Шабла се вижда какво става на Крапец. От Крапец на Дуранкулак, а оттам – директно в Румъния.

Дуранкулак
Района на Дуранкулак

Може би е важно да уточня, че и двамата не обичаме да плажуваме в общоприетия смисъл – на мен ми е скучно да стоя дълго на едно място и предпочитам да обикалям, разглеждам и изследвам местата наоколо. Или да чета книга, но на удобно и в сянката на буса, а не на пясъка, който ми се завира навсякъде. Васко е сърфист и пътуванията за него преминават в търсене на прогноза за вятър. Дай му движение – сърф, каяк, колело – за каквото има условия, но в никакъв случай просто да лежи. Това за него е натоварване, не почивка. На къмпинг „Свети Георги“ изпусна вятъра и не успя да влезе в морето, но го хвана при Шабла. Там покара здраво един следобед, докато аз разгледах щателно руините наоколо. И го снимах. Така че на плажа при Шабла и при добър югоизточен вятър, може да се насладите на лудостта, наречена „да хванеш вятъра“ или уиндсърф.

Уинд сърф
Сърфиране по вятъра в морето при Шабла

От Шабленската тузла на юг тръгва един от най-атрактивните пътища (за мен) в България, който е супер панорамен и минава през Тюленово, Камен бряг и Свети Никола и излиза на Българево. Около теб само простор и море.

Тюленово – Камен бряг – Яйлата

Тия скали там са магия, честно. Пътеката, която тръгва от Тюленово и следва ръба на скалите чак до Яйлата, е жестока. Ние я следвахме във вълнуващ пешеходен преход почти до Камен бряг. Накрая не издържахме на неумолимото слънце и добре че имаше ветрец да ни разхлажда, че щяхме да се опечем. Гледката обаче си заслужава.

Скалите на Тюленово
Скалите на Тюленово

Нямам думи да опиша въздействието на синьото на хоризонта и бездната на морето, ширнало се пред теб. Чувстваш се така малък и така цял – част си от пъзелът, наречен природа и точно тук го усещаш с всяка фибра на тялото си. Водата е набраздила тия величествени скали и във всяка ниша се е настанило семейство птици. Подводни пещери, каньони, скални прозорци – има от всичко по много. Великолепен маршрут и величествен скален отвес, пред който няма как да останеш равнодушен.

Скалите на Тюленово
Скалите на Тюленово

По пътеката и обратно вървяхме не повече от два часа, след което си дадохме кратка почивка и отпрашихме към Камен бряг. Там обядвахме и продължихме към Яйлата – поредното възхитително място на Северното Черноморие.

Скално жилище
Скално жилище над водата, Яйлата

Трудно можем да си представим как е изглеждало всичко преди хилядолетия и въобще какъв е бил животът в ера, в която хората са равни на животните. Гледам тия скални жилища, невероятни скални тераси и скални църкви и не ми стига въображението да си съставя картина. Първите скални хора са се заселили тук преди 7 хилядолетия. Мисля си, че ако това наследство се интерпретира по интересен и достъпен за хората начин, ще се оцени много повече. Екскурзоводът ни обясни, че нивото на морето тогава е било много по-ниско и пещерите наброяват над 200, повечето от които сега са под водата.

Вход на скално жилище
Вход на скално жилище, Яйлата
Яйлата
Скална тераса Яйлата
Скална тераса на Яйлата – за такава гледка сега плащаме допълнително

Калиакра каякинг

Кулминацията на това пътуване за мен е плаването с каяк, което си спретнахме от плажа Зеленка (Българево) до нос Калиакра. Няколко пъти съм била на носа, но все отгоре. За първи път го разгледах от водата и е наистина впечатляващ. Някои скали достигат забележителните 70 метра височина ! Моряците виждат света по различен начин. Пуснахме лодките към 10:00ч сутринта. Васко избра именно плаж Зеленка и южния край на Калиакра, вместо Болата и северния край, защото вятърът духаше от север-североизток и там, където гребахме ние, беше на завет. А както знаем – с морето шега не бива и за да влезеш на едно такова приключение, макар и кратко, трябва да си проверил всичко и да си се подсигурил максимално.

С каяк под Калиакра
Плаване с каяк под нос Калиакра
Птици на Калиакра
Стотици корморани гнездят из скалните ниши на Калиакра

За кратко излязохме пред носа и ето какво видяхме там:

Делфини Калиакра
Делфини пред нос Калиакра
Снимката не е моя, взех я оттук: https://bgtourism.bg/27082019-delphini-kavarna-nesebar-turisti/
Нос Калиакра
Нос Калиакра

На носа усетихме североизточния вятър, който хубаво ни полюшна. Насладихме се на гледката на скачащи в морето делфини и плаващи огромни медузи около нас и потеглихме обратно към плаж Зеленка.

Нос Калиакра
Плаване край нос Калиакра
Нос Калиакра
Ветрогенератори на нос Калиакра

Четох, че районът на Калиакра е единственото място в България, където са съхранени остатъци от Добруджанската степ. Това означава, че резерватът пази редки и ендемични растения, на които Добруджа е естествена родина от векове. Такива са перуниките, ирисите, дивият божур и метличината, които оцветяват Калиакра в различни нюанси през редуващите се сезони на годината. Това място е наистина уникално, защото крие впечатляващо богатство от различни светове – на флората, птиците, морската акватория, скалите и дори археологията със запазените останки от крепостта Калиакра. Мога да предположа, че такива места в света са малко и едно от тях е в България, за което трябва да сме изключително горди!

Морето

Интересното беше, че водата в морето от Дуранкулак до Болата беше една такава бяла, като разредено мляко. Заради почвата ли, защо ли, но не беше бистра. Само при скалите на Тюленово беше чисто. И на Иракли, което обаче е на юг от Варна. Водата в съвсем северната част беше мътна, но не кафява и не зелена, а бяла. На такъв цвят не бях попадала досега.

Пожарът

Пътувайки по панорамния път към Българево, видяхме, че някъде напред вилнее пожар. Доста голям и се виждаше отдалеч – каквото е открито. Оказа се, че пожарът е при Калиакра и точно над плаж Зеленка и че много местни хора от Българево са се включили като доброволци в гасенето му. Черното стигаше чак до пътя към плаж Зеленка и земята още беше гореща, когато минахме – изглеждаше страшно и тъжно.

Ботаническа градина Балчик

Няколко пъти съм била в Ботаническата градина в Балчик и винаги ми е харесвало това преживяване. Ако имаше и по-малко народ, щеше да е перфектно, но няма как. Има голям и удобен паркинг, а подходът за автомобили е един, за пешеходци друг. Добре е организиран входът – с билета ти дават и карта на градината. По нея можеш да се ориентираш къде какво има.

Цветни градини Балчик
Цветни полета в Ботаническа градина Балчик

Бихме препоръчали все пак да направят и маршрути с различен цвят. Примерно жълт маршрут – цялата градина – 2 часа, червен – половината – 1 час, син – само зимната градина – 30 мин. По този начин може да избереш маршрут според неговата продължителност – по-лесно ще е и нищо няма да пропуснеш.

Ботаническа градина Балчик
Ботаническа градина Балчик
Ботаническа градина Балчик
Ботаническа градина Балчик
Ботаническа градина Балчик
Ботаническа градина Балчик
Ботаническа градина Балчик
Ботаническа градина Балчик

Дворецът на румънската кралица Мария е на възхитително място – бил е надвиснал над водата, когато е строен. Определено е знаела къде да си устрои лятната резиденция. На мен много ми хареса, особено използваните материали и семплото обзавеждане. От ботаническата градина директно има вход за ресторант Олеа, в който ние седнахме да обядваме. Мястото е готино, на крайбрежния път на Балчик, доста скъпо, но вкусно. Хапнахме там и се върнахме обратно през градината до колите. Излизаш към ресторанта и после се връщаш обратно в градината с билета.

Двореца Балчик
Дворецът в Балчик

Интересно ми беше в Балчик да видя, че крайбрежният път разделя плажната зона от морето. Чадъри, шезлонги и всичко е от едната страна на пътя – морето е от другата. Странно – за първи път виждам такъв плаж.

Плаж Балчик
Плажът в Балчик

Хубаво е Северното Черноморие – предлага ти простор и свобода, има доза дивотия, има местен живот, а природата тук като тръгнала да дава, се забравила. На нас ни се иска човекът да пипа по-внимателно там, където има природа и да се изявява по-професионално там, където е цивилизацията. Да си личи, че нещата се правят с мисъл, с план, че има логика, че има визия. Дано поколенията след нас успеят да го наложат като стандарт на живот и правене на бизнес. Нашето поколение и тези преди нас не сме успели.

Ако си открил нещо полезно за себе си в тази статия, абонирай се (горе вдясно), за да получаваш най-новите статии директно в твоя имейл (1 статия месечно). 
Или сподели какво мислиш в коментар по-долу. Всяко мнение е важно за нас. Благодарим!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: