Нидерландия, халоу!

Нидерландия е кралство с 12 провинции. До края на 2019 г. официалното наименование на страната беше Холандия, което всъщност е името на две от нейните провинции – Северна Холандия (Амстердам и Харлем) и Южна Холандия (Хага и Ротердам). От 2020 г. обаче страната взе окончателно решение името й да е Нидерландия. Директният превод на тази дума е „Ниските земи“, каквато е и самата страна. Националният език е Dutch. Кралят е върховен глава.

Взаимовръзките ми с тези „оранжеви хора“ (цветът на холандското кралско семейство) датират от 2005 г. Тогава се запознах с първия холандец, дошъл в Източните Родопи по работа, свързана с природозащитната дейност на фондацията, която го изпраща. С този именно човек завързахме трайно приятелство, което прерасна в партньорство и ни даде стимул да развием собствен екотуристически продукт в България за жадните за природа холандски очи.

Walking with Dutch friends

Оттогава почти всяка година посещавам Нидерландия, винаги по работа, но си оставям и кратко време, в което постепенно опознавам тази малка страна с много лица. Разбира се, най-много съм научила от личния контакт с хората и допира до техния начин на живот.

Watermanagement Nederland
Photo credit: Fokko Erhart, http://www.wildernisfoto.nl

Възхищавам се на изключителния им предприемачески дух. Който между другото датира от 16-и век. Мощният тогава морски флот на Нидерландия изпреварва дори този на Великобритания, Северните морета им отесняват и те окупират Южните морета около Индонезия. Създават своя колония New Amsterdam в Северна Америка (днешен Ню Йорк), където започват да оперират първите в света международни компании за търговия по море. Още през 17-и век предприемчивият дъчмен (Dutch man – нидерландец) е започнал да използва каналите на страната за търговски цели, наравно с пътищата по суша. Къде сме били ние през 17-и век?

Sailing in Amsterdam
Park in the city

Начинът, по който управляват водите на територията на страната си, също е достоен за възхищение. Единствената страна в света, на която 1/3 от територията е под морското равнище. Както каза Франк – един от партньорите ми при посещението на парка за европейски бизон Краaнсвлак през 2011 г. – „В момента ние не пътуваме с кола, ние плаваме“.

Dutch Polders
Photo credit: Fokko Erhart, http://www.wildernisfoto.nl

Откраднатата от морето суша в Нидерландия се нарича полдер. Холандците са започнали да преграждат части от морето с диги и да изпомпват водата от сушата чрез вятърни мелници още през 11-и век. Страната има впечатляваща система от диги, полдери и мостове, а плавателните реки и канали са с дължина над 4400 км. И всеки нов проект е абсолютен проект на бъдещето, тъй като внедряват нови технологии, имат революционно мислене и изпреварват събитията – ако има и минимален шанс за бедствие, се взимат мерки преди то да е станало.

Другият факт, заради който Васко им стана веднага фен, е велосипедът. На изключителна почит в Нидерландия – това е държавата със 17 милиона колелета – минимум по едно за всеки жител. Когато регистрирате автомобил, получавате три табели – две за колата и една за багажника за колело. Първото ни велосипедно пътуване в Нидерландия беше през 2015 г. Да пътуваш с велосипед е истинско удоволствие, тъй като за всичко е помислено. Не съм ходила във всички държави на Европа, за да преценя, но според мен това трябва да е една от най-перфектно организираните инфраструктури, която задължително включва три ленти – една автомобилна, една велосипедна и една пешеходна. Велосипедистите са с предимство навсякъде – не пешеходците, а тези, дето въртят педали. А случайно сте стъпили на червената лента, а ви е отнесъл някой велосипед. И даже с псувня ще ви наградят (личен опит).

И понеже много ни хареса тази малка, но приветлива страна, с младо население и широко скроен мироглед, решихме да пробваме да заведем малка група от България на холандски велотур. По съвет на наши приятели избрахме една от най-живописните части на страната – Зееланд (тази, на която е кръстена Нова Зеландия, след като холандец първи я открива за света).

Северно море
Канали Нидерландия

Зееланд (Морската земя) е територия в западната част на Нидерландия – с най-много полдери, мостове и великолепни гледки към Северно море.

Паркинг за колела

Тъй като ние самите сме карали колела в края на април и много ни хареса, решихме и това пътуване да е в този период. Още повече, че на 27 април е Koningsdag или Денят на краля – официалният празник на страната, когато е разрешена свободната търговия. Всеки жител може да продаде ненужните си вещи директно на улицата, из цялата страна се организират музикални фестивали, цветни паради по каналите, уличните музиканти са на предна линия – всички се забавляват и носят оранжеви дрехи, шапки, обувки.

Цветни полета в Нидерландия

Освен това април и май са сезонът на лалетата в Нидерландия. Чийто произход всъщност е от Турция, но точно холандците са превърнали лалето в зашеметяващ световен бизнес, издигнали са го в култ и са го превърнали в национален символ.

Вело маршрутът минава през безкрайни цветни полета, ароматът им те следва навсякъде и всеки двор, и всяка врата са украсени с цветя.

Ферма в Нидерландия

Холандците имат една приказка, че у тях може да е разтурено, но отвън трябва да е възхитително. И се състезават кой от кой двор да е по-красив и по-цветен. Истинска наслада за очите.

Типична къща в Нидерландия

Нидерландия се слави с много неща, но ето някои по-интересни:

 • Пристанището в Ротердам е най-голямото в Европа.
 • Една от най-малките страни в Европа, но най-гъсто населената.
 • Най-високата точка е на 323 м надморска височина. Най-ниска – на 6.7 м под морското равнище близо до Ротердам. Вело преходът ни минава южно от Ротердам, в която част всъщност ще плаваме 🙂
 • Най-големият изкуствен остров в света се намира в Нидерландия.
 • Страната с най-много музеи на такава малка площ в света.
 • Дървените обувки и вятърните мелници са едни от най-ярките символи на Нидерландия. С колелата минаваме през невероятния комплекс от вятърни мелници Kinderdijk, който е част от световното наследство на UNESCO.
 • Нидерландия е третият по големина износител на селскостопанска продукция, след САЩ и Франция, макар само 3% от населението да е заето в селското стопанство – всичко е технологии.
 • Възрастовата граница за консумиране на алкохол е 16 год.
 • Марихуаната и вълшебните гъби са законни в страната. Проституцията е легална, както и хомосексуалните бракове. Имам двама лични познати (мъже), които официално са съпрузи. Това прави холандците да стоят някак над нещата – нацията им като цяло е доста широко скроена.
 • Холандците са най-високата нация в света.
 • В Нидерландия се намира най-голямата градина за цветя в света Kukenhoff.

Нидерландия с колело
С колело в Нидерландия през април

Според мен ако нещо им куца на холандците, това е храната – колкото и да произвеждат био и да се хранят здравословно, не могат да постигнат вкуса на плодовете и зеленчуците в България. Но все пак имат своите символи сред храните като любимото ми сирене Гауда и кръглите карамелени вафли stroopwafel. Посещението на холандските ферми е едно от най-интересните за мен части на пътуването Вело Холандия и ще се радвам да го споделим с вас.

 
И ще завърша с интересната тяхна поговорка, която обобщава нагласата им за живота:
"Бог е създал света, а холандците Нидерландия".
Вятърна мелница в Соуст (Soest)
Ако си открил нещо полезно за себе си в тази статия, абонирай се (горе вдясно), за да получаваш най-новите статии директно в твоя имейл (1 статия месечно). 
Или сподели какво мислиш в коментар по-долу. Всяко мнение е важно за нас. Благодарим!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: