Какво е да живееш в Германия

През есента на 2021 г. бяхме на гости на наши приятели в Германия в провинциите – Бавария и Баден-Вюртемберг. В първа част прочетете за най-интересните места, които посетихме.

Тази втора част посвещавам на икономиката, правилата и изобщо на темата „Какво е да живееш в Германия“. Всичко в тази статия ни стана известно благодарение на приятелите ни, които живеят там от години и ни споделиха личния си опит.

Фактор 1 – ефективен контрол

От една страна държавата организира и поддържа инфраструктурата в перфектно състояние. Данъците са високи и глобите са солидни, но виждаш къде отиват. Чисто е, подредено е и всичко се извършва по определен ред.

От друга страна същата тази държава контролира населението със строги правила и ефективен контрол под формата на глоби. Всичко се планира за поне 8 години напред. И за най-малкото, което се сетите, има правило. Свобода има само за творческата мисъл и въображение. Всичко останало е предмет на правила и контрол. Това е.

Фактор 2 – страна на кемпери

В Германия всеки втори микробус е кемпер и освен тях, всяка трета кола по принцип… е кемпер. Или каравана. Или бус с каравана. Вариациите са толкова много, че не мога да опиша всички.

Пътуващите къщи са традиция и част от културата на всеки германец. Особено на по-възрастните хора, които в момента, в който се пенсионират, си купуват кемпер (ако вече не са се сдобили с такъв) и хукват да обикалят Европа и света. 

Фактор 3 – индустрия с висока производителност

Германия е страна на автомобилостроенето и в общи линии всичко е подчинено на този факт. Колите са най-многобройни. Не че няма велосипедисти и пешеходци. Но за разлика от Холандия, където се стимулира използването на велосипед по всякакви начини, тук е обратното. Или поне това е моето впечатление. Колите са много, пътищата за тях също са много и в перфектно състояние. Аутобаните нямат ограничение на скоростта и често покрай нас прелиташе някое Порше.

Васко се нагледа на автомобилни класики от клубовете на Фолксваген и Порше. В тази връзка ми беше интересно да разбера, че в Германия може да си регистрираш колата за определени месеци от годината и да я караш само от април до октомври примерно. През останалото време си стои в гаража.

Във връзка с автомобилостроенето и стимулирането на икономиката е и разпределението на марките полицейски коли. В област Байерн със столица Мюнхен например всички полицейски коли са BMW. В област Баден-Вюртемберг (със столица Щутгарт) са Мерцедес, а в Брандебург (със столица Берлин) са Фолксваген.

Подчинени на развитието на икономиката са и училищата, които излизат във ваканция по различно време на годината в различните области. Така производството никога не спира, а задръстванията по пътищата са сведени до минимум, тъй като не почиват всички наведнъж.

Фактор 4 – свободното време е цар

За разлика от аутобаните, в малките градчета и селата ограничението на скоростта е 30 км  – особено между 22:00 и 6:00 ч. И това е, за да не се вдига шум и да не се притеснява населението, докато си почива. А тук има строго разделение между работното и свободното време.

В неделя магазините и бизнесът като цяло не работи. Всички почиват, с изключение на бензиностанции и заведенията за хранене покрай магистралите.

Фактор 5 – с мисъл за природа и естетика

В някои села в Германия, ако притежавате имот, чиято ограда е от старо дърво например, и има нужда от подновяване, нямате право да реновирате повече от 10% наведнъж. Задължени сте да я подновите поетапно, за да не се губи автентичния вид на населеното място.

Ако сте в Бавария, ще се насладите на  баварски стил къщи, които са с дървена обшивка на втория етаж, високи покриви и капаци на прозорците. Строителството тук се случва само с лицензирани фирми и само със сух дървен материал. Понякога може да ви се наложи да чакате година, докато ви доставят такъв за вашата планирана къща.

Миниатюрен двор на къща

Местните власти имат добро усещане за опазване на околната среда и в унисон с него е интересната забрана дворовете на къщите да са с твърда настилка. Позволено е да имате само алея от оградата до къщата. Останалото трябва да е задължително трева и цветя, които са за паша на пчелите. А в местните вестници и сайтове постоянно се публикуват статии на тема кои семена и храни са подходящи за видовете птици, гнездящи в района.

И последно по темата за природата – на децата им се обръща внимание по тази тема още от първите класове в училище. И то не със сухо написан урок за картофите например, а с активности. Децата сеят картофи и учат кои животни ги ядат, рисуват ги, следят ги как поникват, сами ги вадят, варят ги и си правят салата – всичко това в училище и заедно. Същото е с останалите части на екосистемата – обръща им се внимание на всеки елемент чрез игри и забавни задачки.

Статията хареса ли ви? Споделете в коментар нещо, което ви е впечатлило в Германия.

Благодаря, че бяхте наши читатели. Вашата обратна връзка ни вдъхновява за нови пътешествия и дестинации.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: