Топ 10 около гара Виктория, Лондон

Какво да посетим около гара Виктория (Victoria station) за ден

В моето 17 дневно пребиваване в Англия през януари 2022г посветих един цял ден на района около централната гара Виктория в Лондон. В тази статия ви разказвам как оползотворихме деня и как да вземете максимума от историческото сърце на Лондон.

И така от Victoria station хванахме автобус 52 и слязохме на Exhibition Road stop на Kensington road. Вдясно е Hyde Park – ние свихме наляво по Exhibition road, за да стигнем до двата музея, които държахме да посетим и затова сложихме първи в програмата. Имената на местата в заглавията нарочно пиша така, както са в Google. В описанието са на български.

1. Victoria & Albert Museum

Може би 90% от музеите в Лондон са безплатни, включително и този. За ваше удобство и за да не чакате на опашка пред музея, си резервирайте час през този линк. Избирате ден и час, брой билети и готово. Така няма струпване на много хора в определени часове, защото като се достигне определен капацитет хора, съответния час вече не може да се резервира. И можете да се насладите на експозициите без да е тъпкано с народ.

Музеят „Виктория и Албърт“ е един от най-добрите музеи, посветен на световното изкуство и дизайн. В него ще видите арт историята на човечеството за 5000 години назад. Изложените експонати са от картини, керамика и бижута до обзавеждане, текстил и архитектурни постижения. Една от най-завладяващите експозиции е посветена на Азия. Скулптурите на римски пълководци също са впечатляващи, както и макета на мраморната Траянова колона. Оригиналът се намира в Рим и е поръчан от император Траян в чест на най-значимото му завоевание на област Дакия (днешна Румъния). Колоната е висока внушителните 38 м и в залата на музея е изложена на две части. По цялата колона е изобразен походът на Траян – бойни сцени се вият от горе до долу. Оригиналът в Рим е на 1900 г, а макетът в Лондонския музей е от 1860 г. Цялата история прочетете тук.

2. Natural History Museum

Природонаучният музей на Лондон е фантастичен. Завладяващи експозиции, голяма част от които интерактивни, и впечатляващи експонати, ви очакват в шестте зали на музея. От зараждането на живота на земята, през ерата на динозаврите, ледената епохата и до наши дни – историята на планетата е представена на разбираем език. И е така увлекателно, че не усещаш кога са минали 2 часа. Снимките в никакъв случай не предават емоцията от това да си направиш собствен вулкан, да бъдеш в зала, имитираща земетресение или да си в джунглата на динозаврите. За тук също си букнахме час предварително.

3. Westminster Abbey

От музея до района на Уестминстър стигнах с автобус, за да не губя време. Ползвам приложението citymapper по препоръка на голямата ми дъщеря Габриела и с него се ориентирам перфектно във всеки голям град.

Само сградата на Уестминстърското абатство е достойна за възхищение, тъй като има впечатляваща архитектура – дело на майстори от периода XIII – XVI век. Историята й е изпълнена с кралски сватби и погребения, короноването на крале и кралици и още безброй велики събития. В центъра на духовенството на Англия е и храмът на Свети Едуард – последният крал на Уесекс, известен като „Изповедникът“. Абатството има публикуван график на услугите, за които също е добре да си резервирате час предварително и безплатно.

4. Big Ben

Вероятно няма човек, който да не свързва Лондон с Биг Бен. Или Биг Бен с Лондон. Абсолютната икона на Лондон, висока 96 метра, е всъщност часовниковата кула Елизабет. Тя се извисява над река Темза в северния ъгъл на сградата на британския парламент. Биг Бен е името на камбаната, която тежи повече от 13 тона и е инсталирана вътре в часовника. С времето обаче хората започват да наричат Биг Бен цялата кула. През януари 2022 кулата беше затворена за посещение и не успях да изкача 399-те стъпала до върха, което щеше да ми е по-забавно, отколкото просто да погледна Лондон отгоре.

5. Westminster bridge and river Thames

Началото на река Темза е в Котсуолд хилс в централна Южна Англия. Темза протича цели 330 км през Южна Англия, минава почти през средата на Лондон и продължава на изток, за да се влее в Северно море.

Уестминстърският мост е построен на река Темза през 1860 г. на мястото на стар мост от 1750 г. По течението на реката се намира след моста Ватерло. Свързва Двореца Уестминстър на западния бряг с Окото на Лондон на източния бряг на Темза.

Уестминстърският мост

6. The Eye of London

Окото на Лондон e най-голямото виенско колело за наблюдение в света. Високо е 135 м и е пуснато в експлоатация през 2000 г. На окото на Лондон се качих през 2006 г. Чакахме на опашка първо за билети, после повече от час, за да се качим на самото колело. В пълен кръг се върти за около 30 мин и гледката отгоре е хубава, но мен лично това преживяване не ме развълнува. Може би защото си в кабинка, може би защото е лесно – возиш се, няма тръпка. А Лондон безспорно е впечатляващ отгоре. Внушителна работа. Мегаполис. Самото Око не ме грабна и не бих се качила втори път, но пък нямаше да го знам, ако не бях го направила. Така че – трябва да се пробва.

7. The Household Cavalry Museum

Oт Окото се върнах обратно на десния бряг на реката и пеш покрай Уестминстърското пристанище, по пешеходната алея покрай Темза и през Horse Gards Ave излязох на Музея на кавалерията. Пред него са двамата стражи на коне. Четох, че музеят е интересен, но денят напредна и нямах време да го посетя.

8. Trafalgar Square

От конете-стражи по Whitehall се излиза на площад Трафалгар (Trafalgar square) с внушителната колона, на лорд Нелсън – кралският адмирал, заобградена от 4 лъва и фонтани. Гранитният монумент с изобразени бойни сцени възхвалява героичните битки на Трафалгар. Тук са още статуите на Джеймс I и Джеймс II, на крал Джордж IV, на Чарлз 1 на кон и на Джордж Вашингтон.

9. St. James’s park

Оттам по Pall Mall и покрай статуята на крал Джордж III, през малко площадче със статуята на Едуард VII, покрай статуята на дука на Йорк се влиза в парка Сейнт Джеймс. Мястото е превъзходно – поредният чуден парк в Лондон, с езеро пълно с патици, пеликани и лебеди. Една от алеите в парка е посветена на Диана – принцесата на Уелс. Има фонтан и мост над езерото. Единият край на езерото гледа към Окото, другият – към Бъкингамския дворец. И така през парка достигнах до Victoria Memorial и

10. Buckingham Palace

В google maps пише „Home of the British queen and state rooms“, но в действителност кралицата на Англия живее в Уиндзор. Бъкингамският дворец е работното й място – там, където тя приема държавни глави и провежда официални срещи. Първоначално сградата е била дом на херцога на Бъкингам, който я е построил през 1703 г. След това в нея са живели крал Джордж III, крал Джордж IV и кралица Виктория, която за първи път започва да ползва сградата – вече преустроена в дворец – за своя резиденция. 

От двореца по Buckingham palace road се излиза на Victoria Place, зад който е гара Виктория. И така – почти по тъмно вече се върнах на началната точка – там, откъдето тръгнах сутринта. При добро темпо и с уговорката, че в тази обиколка могат да се посетят два или максимум три обекта, а останалите само да се разгледат отвън, ще успеете да видите топ 10 на забележителностите около гара Виктория в Лондон. И хапването – на крак. Просто нямаше време за друго.

Споделете ако и вие сте имали подобно преживяване – за кратко време да вземете максимума от дадено място. И кое беше то? Какво посетихте там?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: