Какво правих в Лийдс, Англия

5 най-интересни места и неща за правене в Лийдс

В началото на февруари 2022 г. дойде време да отида на гости при дъщеря ми Габриела, която е студентка в Лийдс. 

Лийдс е университетски град в Англия, най-големият в Западен Йоркшир, с малко над 720 хиляди жители и река Aire, която минава през южната част на града. Четири са университетите в Лийдс – University of Leeds, Leeds Trinity College, Leeds City College, and Leeds Art University. Габи учи „BA Geography with Quantitative Methods“ в University of Leeds.

За първи път в живота си бях на гости на дъщеря си. Свикнала съм те да ми идват на гости, аз да готвя, аз да ги посрещам. Сега беше на обратно и се чувствах странно, но хубаво. В края на престоя ми беше вече съвсем спокойно и доволно, че детето (което се е превърнало в голям човек) се справя добре, живее на хубаво място, има добра приятелска среда и е здраво стъпила на земята.

В тази статия ще ви разкажа какво посетихме по време на едноседмичното ми пребиваване в Лийдс, а от видеата, които ще кача в канала ми в YouTube ще научите как се става студент в Лийдс и как дъщеря ми живее и се чувства като студентка в Англия.

Kirkgate market

Това е едно от супер интересните за мен места – покрития пазар на Лийдс. Обожавам пазари и базари. В Kirkgate market можете да си купите всичко – от пресни плодове и зеленчуци, през локум, маслини и подправки, до шал и куфар. Като цяло съм забелязала, че в Англия, поради големия процент население с индийски произход, има доста индийски продукти и подправки. На един такъв пазар мога да прекарам половин ден шляейки се и наблюдавайки кой какво прави, как пазарува, какво си купува и т.н. Много можеш да научиш за една страна, само ако посетиш един пазар.  

Разходка в MALL-а и време за Pretzel

Аз в MALL рядко пазарувам, защото съм фен на магазините за втора употреба, но Габи ме убеди да влезем в Мол-а на Лийдс, за да хапнем най-вкусните претцели. Есента с Васко бяхме в Германия и техния Pretzel (който е оригиналния) няма нищо общо с този в Англия. Това тук беше нещо като бухти. Може да избереш цял претцел или на хапки. След което избираш дали да е солен или сладък. С какъв сос да е полят и т.н. Ние опитахме сладък претцел, на хапки с два соса – шоколадов и солен карамел. Вкусни са, няма спор. Но са бухти. Americal style. Истинският Pretzel е в Германия. 

Ако все пак обичате луксозни магазини и маркови бутици, мястото за вас е Grand Arcade Leeds. Шопинг центърът се помещава в историческа сграда и освен магазини има и винтидж чайна, занаятчийски и handmade работилници, фризьорски салони и кафенета.

Река Aire

Много харесвам градове с реки. Израснала съм в такъв град и съм на мнение, че град с река е по-красив от град без река. Река Aire („Еъ“ се чете, две гласни) протича през Лийдс от северозапад на югоизток. Оградена е със стена като канал, върху който са изградени безброй мостове. От двете страни на реката има идеално поддържани алеи и наредени една до друга сгради като картинка. Реката е приобщена към живота в града – по нея се движат малки плавателни съдове, пълна е с лебеди и патици, а хората непрестанно преминават от единия на другия бряг, за да достигнат до едно или друго място. Само разходка покрай реката ще изпълни следобеда ви с красота и хармония. На мен много ми хареса.

Museum of Leeds и Gallery of Leeds

В централната част на Лийдс са градският музей и галерията. Музеят е хубав, не е изключителен, но е интересно да се види историята на града, в който пребиваваш. Някак придобиваш повече представа за духа на това място. Галерията е доста по-забавна, има впечатляващи картини и библиотека, в която ми беше най-интересно. В нея имаше сектор, посветен само на занаятите, в който, ако имах време, щях да се потопя в забележителни извори на знание. Може би следващия път. Но посещението на галерията е от нещата, които наистина си заслужават в Лийдс.

Royal Armouries

Най-доброто оставих за накрая, защото за мен най-запомнящото се преживяване беше в Музея на въоръжението. Не само, заради самия музей, но и заради препятствията, които преминах, за да го посетя – виж тук.

Намира се на десния бряг на река Aire, във впечатляваща модернистична сграда от метал и стъкло. Музеят е на няколко етажа и има различни сектори – оръжия от праисторическо време, Епоха на рицарите, Първа и Втора световни войни, ориенталски оръжия, оръжия за лов и т.н. Във всяка зала има интерактивна част – филми и възстановки на епични битки. Измислено е да бъде интересно и достъпно за хората. И също всяко обяснения или филм завършват с послание от типа „НЕ на войната“. Наистина много добър музей, който препоръчвам горещо да посетите, ако сте в Лийдс.

Скоро ще кача и видеата в YouTube и ще дам линк тук.

Надявам се статията да ви е била полезна. Коментарите – в YouTube 🙂 Бъдете здрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: