Сароският залив в Турция

Сарос е залив в Егейско море. Намира се в Северозападна Турция, дълъг е 75 км и е известен с архипелага си от 3 малки острова. От юг е заобиколен от областите Еджеабат и Гелиболу, а от север – от Енез и Кешан.

Ние се добрахме до Сарос в края на юни 2022, за да видим, че местната управа се подготвя за летния сезон с чисто нов път, нови душове и тоалетни на плажа. Мястото, което избрахме за почивка, беше плажът на Ерикли.

Ерикли е малко курортно село, на брега на Егейско море, разположено амфитеатрално към брега. Атмосферата е на типично егейско селище, с ниски бели къщи и цветни градини. През юни беше спокойно, но си личеше, че народът се подготвя за предстоящия сезон.

Все пак паркирахме спокойно и свободно – нямаше такса. Разходихме се по типичната крайбрежна улица с безброй магазинчета и кръчми с прясна риба и салати. Брегът е покрит с хубав жълт пясък и е снабден с чадъри и шезлонги. Схемата е като в Гърция – ползваш чадър с шезлонг срещу консумация в заведението, което ги поддържа. Алкохол не се сервира. Само топли и студени безалкохолни напитки. Ползването на тоалетна/душ се плаща – 5 TRL.

Освен да се препичате на плажа и да се наслаждавате на вкусната средиземноморска кухня, може да си наемете моторче, с което да стигнете до края на крайбрежната алея. Преживяването е интересно. Също да наблюдавате тюлени и костенурки. За първото се нуждаете от специализиран водач, но за второто просто трябва да се оглеждате, защото са навсякъде, дори и на плажа.

Полезна информация:

Най-близък голям град до Ерикли е Кешан. Ние на отиване минахме през Свиленград и Одрин, а на връщане – през Кешан и Гърция.

От Хасково до Ерикли през Одрин е 3 часа. От Ерикли през Кешан до Хасково е 4 часа. Това, разбира се, е без чакането на границата.

Магазин Migros (за интересуващите се от шопинг) има в Ерикли, в Кешан и в Одрин. Доста добре зареден магазин, от който ние пазаруваме редовно. В Ерикли има и местен пазар за плодове и зеленчуци.

Настаняване

Ако инфраструктурата и кухнята са силна страна на Сароският залив, то присъствието в интернет на бизнеса е доста слабо. Почти е невъзможно да откриете онлайн онези малки къщи и студиа за гости, които са очарователни и носят истинският дух на турската култура. Но да знаете, че ги има и че спокойно може да тръгнете директно за Ерикли и на място да си изберете стая за нощувка. Ние закъсняхме доста предния ден и останахме да спим в един съмнителен хотел в Узункюпрю – само там успяхме да намерим свободна стая. Ако знаехме, че в Ерикли има такъв избор, щяхме директно там да отидем. Но пък беше приключение, което завърши с топъл душ и вкусна храна, за което съм благодарна.

В Ерикли всяка къща дава стаи под наем и през юни свободните места не са проблем. За юли и август не съм сигурна. Ние обичаме да пътуваме извън сезон. Така успяваме да се насладим на дестинацията, която сме си избрали, без да се бутаме в тълпи от туристи.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: