Подкрепа за Дивата ферма

Животновъдството е един от устоите Родопско говедо в Горно полена Източните Родопи и подкопаването на развитието му е все едно да тръгнеш срещу собствената си история и корени. Особено що се отнася до общинска администрация, която по закон – държавен и морален – е длъжна да подкрепя всяка инициатива, свързана с развитието на този така важен сектор в българското земеделие.

А знаете ли, че животновъдство с местни редки породи означава не просто да си изкарваш хляба, а да допринасяш за запазването на „живото“ наследство в България, в Европа и въобще в света. В Източните Родопи две такива местни породи – родопско късорого говедо и българско сиво говедо са основата на екстензивното животновъдство, свързано с отглеждането на животните изцяло навън, свободно и природосъобразно (източник: Новото тракийско злато). tabeli-022_small

В Маджарово най-голямото стадо говеда е притежание на семейството на Благовеста и Николай Василиеви в село Горно поле – над 600 рогати глави. Та да си дойдем на думата – Бети и Ники се занимават с екстензивно животновъдство, с което:

 • допринасят за развитието на местната икономика като не само изхранват семейството си, но и дават работа и на други местни хора.
 • разнообразяват продуктовата палитра на община Маджарово, съчетавайки успешно животновъдната си дейност с развитието на селски и екотуризъм в къщата си за гости Дивата ферма.
 • осигуряват още работни места именно през допълнителната си дейност – селски и екотуризъм.
 • осигуряват приходи в местната икономика чрез гостите си, които освен, че нощуват и се хранят при тях, пазаруват и в местните магазини, ползват услуги на местните еко водачи, посещават музеи, хранят се в други местни кръчми и т.н. Откриване Дивата ферма
 • допринасят за опазването на местните редки породи – родопско късорого говедо и българско сиво говедо.
 • косвено допринасят за запазване на биоразнообразието и поддържане популацията на белоглавия лешояд в Източните Родопи (съществува пряка зависимост между екстензивното животновъдство и лешоядните птици).

И представете си тези хора биват спъвани от общинската администрация на Маджарово в усилията си да построят обор за биологично отглеждане на говеда в землището на село Горно поле, но извън населеното място. Инвестицията е на стойност близо 1 200 000 лв ( за сравнение бюджетът на община Маджарово за 2016 година е 1 859 981 лв (източник: Протокол 5 от 28.01.2016г на Общински съвет). Документите за проекта са внесени в община Маджарово през юни 2016г и днес – 28 ноември 2016г – 5 месеца след това и 10 дни преди да изтече срокът, в който проектът може да стартира, семейство Василиеви все още нямат становище от общината.

Питаме се – какво кара една малка родопска община като Маджарово да съботира инициативните и борбени свои жители. На официалната уеб страница на общината, вляво долу е публикувана Харта на клиента, с която общинската администрация се задължава да бъде в услуга на клиента, спазвайки съвременни високи стандарти за качество. Същата тази администрация си е поставила срокове от 7 до 30 дни за изпълнение на административните услуги, касаещи устройствения план. 30-те дни за проекта на Дивата ферма са изтекли още през юли.

Иначе под снимката на кмета и кратката покана за посещение на общината стои рубриката „Проверка на задължения за местни данъци и такси“. Вдясно – рекламно каре на хотел „Рай“, а в меню Туризъм – Места за настаняване виждаме само три обекта, въпреки че в рамките на общината, само в Горно поле има 5 къщи за гости. Такива има и в Бориславци, и в Малки воден, но те не са намерили своето място на сайта на своята община.

Този пост стана дълъг, но с него заявяваме категоричната си подкрепа за семейство Василиеви и всички инициативни хора, развиващи се въпреки всичко и всички (общини).Ники Василиев

И пак оттук отправяме любезна молба до община Маджарово да насрочат съвет още тази седмица и да подпишат документите по проекта за обор в землището на село Горно поле. И с това да засвидетелстват подкрепа на тези свои граждани, които като вулканичните скали на Маджарово устояват на всякакви бури и ветрове от различни посоки, на сменящи се правителства и администрации и продължават напред и все напред. Грижете се за тях, господа общинари, те са вашето злато и нашето бъдеще.

4 thoughts on “Подкрепа за Дивата ферма

Add yours

 1. Няма значение по каква програмя, мярка, теглилка или каквото и да е там ще кандидатстват. При всички случаи ще затънат в бумащиня, която ще им отнема поне за 5 години ценно време, което биха вложили в бизнеса си. А поведението на общинските власти граничи с престъпление! На кого служат?

 2. Без да съм запознат с двете позиции, отмятам само – Хора, пишете по-кратко, за да се чете от повече граждани…Успех желая на Дивата ферма…

 3. Ще кандидатстваме по мярка 4.1 по ПРСР. Общ. съвет още не е дал разрешение за задание за ПУП и инв. проект за обор и едва след това разрешение за строеж да издаде , като док. се подават по чл.150 от ЗУТ като компл. проект за едновременно разглеждане и
  одобрение.

 4. От публикацията Ви не става ясно по каква програма ще се финансира проектът, какви документи са внесени в общината и какво становище се чака от нея.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: