Рейнспарк и Уимбълдън в Лондон

Топ 5 неща, с които ще се потопите в кварталния живот на Лондон

Истинският дух и традиции на един народ са в малките населени места, далеч от известните туристически дестинации и комерсиалните улици. Когато нямаш достатъчно време да обиколиш селските райони на Англия обаче и кварталите вършат работа. Добрите квартали. Като Уимбълдън (Wimbledon) например.

През януари 2022 прекарах десетина дни в района между Уимбълдън, Рейнспарк и Морден. Изучавах, разглеждах. Беше ми интересно да видя как протича кварталният живот в Лондон.

В тази статия са събрани петте неща, които препоръчвам да направите, ако се намирате в тази част на Лондон или в който и да е друг район на който и да е голям град в Англия.

Посетете местния музей

Кварталите на мегаполиси като Лондон са като мини селища със свои собствени музеи. В Уимбълдън има три – Музей на тениса, Музей на вятърните мелници и Исторически музей.

Wimbledon Station
Гара Уимбълдън

Живот на Уимбълдън е имало още през Желязната епоха или около 600 г пр.н.е. Келтите са едни от първите заселници, оформили крепостното селище на мястото на т.нар. днес Уимбълдънско село (Wimbledon village). То се намира на хълма – най-високата част на квартала и в него ще откриете запазени стари сгради, солидни имения, традиционни ресторанти и магазини за сувенири. Дори да не знаете, че селището е построено върху глинеста почва (което ще научите в Историческия музей), ще се усъмните, че е така още при вида на емблематичните червени сгради.

Wimbledon Library
Библиотеката на Уимбълдън

Глина, покрита с натрошен чакъл не става за земеделие, но е добра основа за пасища и дърводобив. И разбира се – добър естествен материал за червените тухли. В Уимбълдън е атрактивна вятърната мелница, построена през 1817 г от местен дърводелец, която през 1976 г. е превърната в музей.

Тенис турнирът „Уимбълдън“ е създаден през 1877 г., преди 145 години, което го прави най-старият тенис турнир в света. Аз се завъртях само по Church street и огледах отвън, тъй като нямаше как да се разхождам из кортовете. Музеят Wimbledon Lawn Tennis Museum все пак ви докосва до този различен от нашия свят. Направен е много добре, с богата информация и запечатани интересни моменти от турнирите и най-важното – с достъп до корт № 1 на Уимбълдън. Макар и кортът да е празен, усещането да си така близо до местата, в които се случват едни от най-знаменитите събития в света и се изявяват изключителни спортисти, е незаменимо. Дано имам шансът някое лято да присъствам и на самия турнир.

Таксата за музея е 13 паунда и билети задължително се резервират през сайта, в който се избира и часът за посещение.

Посетете местния спортен комплекс

В Рейнспарк има няколко – тук ви показвам David Lloyd Raynes Park club. Страхотна база със СПА център, плувен басейн, тенис кортове, фитнес, детски кът и класове по йога и различни видове гимнастика.

Разходка в парка

Ако все пак не можете да си позволите да спортувате в клуб, тичането и колоезденето в парковете на Уимбълдън е повече от приятно. Raynes Park и Cannizaro Park са двата големи парка в района – добре поддържани, с доста екзотични видове дървета и птици, включително зеленият Крамеров папагал, който всеки ден ми изнасяше концерт. В Рейнс парк, освен алеи за разходки, има и езеро с водолюбиви птици, детска спортна площадка и стадион. 

Пазарувайте в Charity Shop

Любимите ми места за пазаруване са магазините за втора употреба. В Англия те се наричат „charity shop“, тъй като приходите от продажби отиват в полза на някаква кауза. В такива магазини може да попаднеш на истински находки за прилични суми, включително антични и реставрирани мебели и вещи за дома. Аз неразумно си накупих доста неща, които после едва побрах в куфара (който се счупи, но това е друга история – вижте я тук). В един от магазините даже попаднах на чаша с троянска керамика от България, за която предположението ми е, че е била подарена на английски турист, който е нямало какво да я прави и я е дарил на магазина за втора употреба.

Влезте в местна църква

Най-близка до Уимбълдън е църквата на Света Дева Мария. Нея успях да посетя и даже да послушам репетицията за предстоящата литургия в 18:30 ч. вечерта. Католическите църкви са някак величествени и тържествени. Винаги са богато украсени и добре поддържани (поне тези, които съм виждала). И винаги ми е интересно да надникна в местния религиозен живот.

Благодаря, че прочетохте до края и дано ви е било интересно. Ще се радвам ако споделите в коментар някои традиционни места, които сте посещавали в кварталите на Лондон.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: